Cea mai buna cazare din Costinesti

rezerva acum

Odata ajuns

TOT CE TREBUIE SA FACI ESTE SA TE RELAXEZI

noi ne ocupam de restul

la cele mai bune preturi din Costinesti

rezerva acum

Cea mai buna cazare
din Costinesti
VERIFICA SI TU

rezerva acum

Despre Costinesti

Vremea in Costinesti

Informatii despre statiunea Costinesti:

Comuna Costinesti este practic cea mai noua comuna din judetul Constanta fiind infiintata prin Legea nr. 72 din mai 1999.

Este formata din satele Schitu si Costinesti.

Comuna Costinesti este in perioada estivala Statiunea Costinesti.

Populatia comunei este actualmente de 3100 de locuitori, Costinesti: 1300 si Schitu: 1800.

Suprafata localitatii este de 1665 ha, vatra satului ocupa 468 ha;

numarul total de case 1365 din care Schitu: 815 si Costinesti: 550.

Comuna are trei unitati de invatamant: o gradinita la Schitu, 2 scoli, una la Schitu,

una la Costinesti si o populatie scolara de 450 de copii.

Mai exista si un camin cultural la Costinesti si tot in Costinesti o unitate de posta.

Coasta de nord a statiunii este intr-o accentuata dezvoltare a constructiilor,

numarul mare al caselor noi si al vilelor avand aspectul unui orasel.

Strazile statiunii sunt asfaltate;

exista o varietate de posibilitati de a investi in servicii turistice de cazare, folosind forta de munca locala.

Astfel pentru viitor sunt prevazute construirea de noi capacitati de cazare in agroturism, precum si facilitati de agrement nautic.

Capacitatea maxima de cazare in Statiunea Costinesti este de aproximativ 35.000 locuri.

Se are in vedere extinderea si modernizarea retelei de transport.


Scurt istoric

Putini cunosc faptul ca zona in care astazi se afla comuna si statiunea Costinesti este incarcata de istorie.

Istoria acestor locuri isi are radacinile in comuna primitiva.

S-au gasit aici dovezi care atesta locuirea incepand cu prima epoca a fierului (Hallstatt), perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti prin colonizarea germanilor.

Urme ale locuirii in comuna primitiva s-au gasit in asezarea Stratonis, localizata la cca 5 km nord de Schitu.

Au fost descoperite vase din pasta bruna, cenusie, castaniu-galbuie si neagra, avand diferite ornamente:

caneluri simple, spirale (cultura Hamangia) si vase de ceramica fina, dar si de uz zilnic (cultura Gumelnita).

Sapaturile arhelologice au adus la lumina ceramica cu luciu metalic, in interior rosu si in exterior negru din prima epoca a fierului (Hallstatt).

Plinius cel Batran si Eutropius mentionau existenta coloniei grecesti Parthenopolis (sec. I e.n.).

Orasul a fost localizat la Costinesti. Cioburile de amfore grecesti, 80 fiind stampilate, sunt dovezi ce atesta locuirea in perioada elenistica. De asemenea, s-a gasit o fibula de bronz de tip tracic, despre care Radu Vulpe sustinea ca este caracteristica numai Romaniei si Bulgariei.

Printre resturile de asezari romane s-au descoperit vase de sticla si ceramica, tigla, monede de bronz din sec. III-IV e.n., lampi romane de lut, coloane simple de calcar.

Prin anii '60 au fost descoperite morminte romane si o statuie de marmura a zeitei Cybele. Printre dovezile care atesta locuirea in epoca feudala: doua paftale de bronz, un vas cu gat lung, un picior smaltuit, o cupa smaltuita cu decor in relief.

Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu (fiul lui Mihail Kogalniceanu) o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior a colonizat-o cu germani. .

in anul 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietetea colonistilor. in scurt timp au aparut 48 de case.

Dupa primul razboi mondial multe familii au parasit satul, iar in Costinesti au ramas numai 16 case. Acestea se ocupau cu cresterea de vite, pasari; cultivarea pamantului, iar soseaua existenta si calea ferata facilita schimbul de marfuri.

Se poate vorbi de aparitia agroturismului chiar in acea perioada, datorita sosirilor turistilor din tara atrasi atat de locul oarecum retras si linistit cat si de sursele naturale de hrana.

O mare parte din colonistii germani au plecat, in 1940 in Germania. Locul lor este luat de romanii provenind din Cadrilater, astazi zona importanta a Bulgariei.

in mai 1999 a fost infiintata cea mai noua comuna din judetul Constanta: comuna Costinesti.

Populatia actuala a comunei este de 3100 de locuitori. Marea majoritate a locuitorilor (60%) se ocupa cu agroturismul pe perioada verii, iar 40% cu agricultura.

in comuna se cultiva in special: grau, porumb, floarea-soarelui, plante tehnice, se cresc: bovine, porcine, oi, capre si pasari. Viile si livada ocupa 20 de ha.>br>

Aparitia in anul 1949 a primei tabere (300 de locuri) destinate pionierilor a insemnat debutul statiunii Costinesti. Dupa 10 ani a fost inaugurata tabara internationala a studentilor, ca urmare a colaborarii Asociatiei Studentilor din Romania si Uniunii Internationale a Studentilor.

Primii invitati din strainatate au fost sudentii cehi si polonezi. Astfel lua fiinta "Capitala vacantelor estivale ale tineretului".

in anii '60 are loc o dezvoltare rapida a statiunii datorita numarului din ce in ce mai mare de turisti.

Astfel se deschid cantine, se da in folosinta Complexul Sanatorial, se construiesc vilele de tip bungalou, campingul de 1000 de locuri, casutele de vacanta.

in 1971 este terminat Teatrul de vara si Clubul Central. in 1976 se construieste hotelul "Forum", iar in 1986 se construiesc vilele "Amiral". La inceputul anilor '90 statiunea putea gazdui peste 60.000 de tineri.

Multitudinea spatiilor verzi dau statiunii un farmec aparte. Lumea artelor plastice este reprezentata in Costinesti prin lucrari de sculptura sau pictura de catre Pavel Codita, Silvia Radu, Marcu Mihai, Alina tuculescu, Wilhelm Demeter si multi altii.

Dupa 1990 numarul posibilitatilor de agrement au crescut la fel ca si serviciile turistice tot mai diversificate.

Comuna cat si statiunea Costinesti se afla in prezent intr-o permanenta dezvoltare, existand premise ca acestea sa devina foarte importante pentru viata economica a judetului Constanta si pentru turismul Romaniei.


Asezare geografica

Costinesti, "capitala" vacantelor estivale ale tineretului din Romania, se afla in perimetrul satului cu acelasi nume, la 31 km sud de orasul Constanta, pe malul Marii Negre. Dupa iesirea din comuna Tuzla in dreptul km 27 se desprinde o ramificatie spre stanga ce conduce (4 km) spre sat si respectiv spre statiune. La nord se invecineaza cu comuna Tuzla, la sud cu comuna 23 August, in partea vestica se afla DN 39, iar la est, Marea Neagra.

Cunoscut si sub denumirea de "Statiunea Tineretului", Costinestiul este asezat la o altitudine de 10 metri fata de nivelul marii, la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta.

Statiunea este situata in zona limanului fluvio-maritim, format la capatul unei vai largi si putin adanci (20-30 m), cordonul de nisip care a barat valea are o lungime de 1,5 km, respectiv o latime de 50-200 metri. in timpurile moderne, limanul si-a restrans progresiv suprafata, fiind astazi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul Midia cu o forma ovala, alungita spre coada, el are o suprafata de numai 7 ha si o adancime de pana la 1metru. Lacul este singurul de pe litoralul Marii Negre nealimentat din subteran, cu un grad de salinitate foarte ridicat datorita careia s-a format un strat consistent de namol folosit in tratamentul bolilor reumatismale.

Marea a realizat, in zona tarmului concav, o plaja cu nisip, lunga de circa 2 km si lata in unele locuri de 100-200 de metri cu o orientare spre rasarit, avand o latime cuprinsa intre 10 si 50 metri. Dupa delimitarea nordica a plajei amenajate se continua nisipul, la adapostul malului inalt, pana in dreptul Capului Tuzla, in zona caruia sta de veghe, solitar, de prin 1970, vaporul esuat "Evanghelia". Practic plaja este delimitata de promotoriile unui golf larg. in sud, dincolo de hotelul "Forum", se desfasoara arcul unui alt golf, ce are si el o plaja naturala de circa 300 m.

Sursa:Petrica Miu - Pagini de istorie locala

Atractii

Conditii fizico-geografice

Statiunea Costinesti detine un bogat patrimoniul turistic natural, cum ar fi:

Nu numai in timpul sezonului estival turistii pot beneficia de frumusetile si de tratamentele de sanatate, ci si iarna cand pe lacul cu apa dulce apar lebede sau rate salbatice la iernat.

Plaja este pustie, mult mai curata ca in sezonul estival iar marea de un albastru profund si lipsesc algele.

Dupa furtuna pe plaja apar scoici sau melci de mare de dimensiuni impresionante, de care se pot bucura turistii sositi pe litoral.

Relief.

tarm

Zona de costa a Costinestului este marcata de mai multe trepte:

5-15 m, de-a lungul tarmului,

20-30 m, cu o mare continuitate, patrunzand mult in interior, formand o treapta distincta in jurul limanelor si lagunelor,

35-45 m, cu o mare continuitate, constituind o treapta mai lata decat celelalte inconjurand limanele si lagunele maritime,

50-65 m, cea mai dezvoltata treapta cu latimi cuprinse intre 500 m si 4-5 km,

70-85 m, cea mai inalta treapta situata la contactul cu podisurile interioare.

Aceste 5 trepte sculptate in depozite sarmatiene sunt acoperite de depozite de loess.

Valea care traverseaza localitatea Schitu constituie potentialul de risc, avand in vedere ca trece prin zone cu locuinte si are un bazin hidrografic important de 21-25 km2, pe un teren cu energie de relief destul de redusa, cu pante de 2-3%.


Clima.

Statiunea Costinesti se bucura de un climat de litoral maritim, cu veri calduroase (in iulie temperaturi peste 27 grade Celsius) si ierni blande (in ianuarie medii termice de 0 garde Celsius).Vara predomina zilele senine, iar durata de stralucire a soarelui este de 10-12 ore pe zi, ca de altfel pe tot litoralul romanesc. Vara nebulozitatea este foarte mica de aproximativ 3.0, 3.4 zecimi. Precipitatiile sunt sub 400 mm anual, vantul avand viteze reduse. in zilele de vara se simte din plin briza marina. Briza este un vant usor care sufla regulat la tarmul marii, in timpul zilei dinspre mare spre uscat iar in timpul noptii dinspre uscat spre mare.

Clima Costinestiului are o serie de particularitati cum ar fi: durata timpului insorit depaseste 2.200 ore (vara peste 300 ore lunar), media anuala a temperaturii aerului depaseste 11 grade Celsius, intervalul anual fara inghet depaseste 230 zile/an, energia razelor solare insumeaza peste 125 de mii de calorii pe centimetrul patrat, cea mai calda perioada este a treia decada a lunii iulie-prima decada a lunii august, vremea frumoasa incepe la jumatatea lunii aprilie si continua (in salturi) pana dupa jumatatea lunii octombrie.

Plaja intinsa, cu nisip fin este amenajata pentru talasoterapie si helioterapie fiindorientata spre est beneficiind de soare pe toata durata zilei (specific de care beneficiaza putine plaje din Europa). Unicitatea statiunii este data insa si de situarea sa, la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta favorabil depunerilor de nisip pe plaja lunga de aproape 2 km. Intrarea in mare se face destul de brusc, pe fund fiind nisip si pietre.


Hidografie.

Salinitatea apei marii oscileaza intre 17% pe litoralul romanesc, 18% in largul marii si 22% la mari adancimi.

Temperatura medie anuala a apelor Marii Negre in zona litoralului romanesc este de 12.70C .

La Constanta s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi ale marii de 22.4 0C, iar cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat in luna februarie ( 2.9 0C).

Flora si fauna se dezvolta numai in stratul superior (pana la 180metri adancime).

Se intalnesc forme proprii ca familia sturionilor, scrumbia albastra, iar la gurile de varsare ale fluviilor forme de apa dulce (gingirica).

Frecvent pot fi intalnite forme interesante cum sunt calul de mare, pisica de mare, unele specii de delfin (porcul de mare), un mic rechin (cainele de mare ) si mai rar foca din Marea Neagra.

Flora este alcatuita din alge verzi, rosii si brune si se dezvolta pana la adancimea de 75-80 metri pana unde patrunde lumina soarelui.

Lacul Costinesti este amenajat turistic si nu are surse de influentare in afara vaii Schitu, care are zone cu exces de umiditate la vest de calea ferata.

Marea Neagra constitute un ecosistem sensibil in zona de coasta aferenta teritoriului administrativ al comunelor Tuzla si Costinesti nu sunt deversari sau alte surse care sa duca la influentarea calitatii apei marii.

Flora si fauna

lac Costinesti

in zona de coasta a statiunii se afla lacul Costinesti cu apa dulce, conturandu-se biotopul marginal palustru, in care vegetatia este predominant hidrofila.

Vegetatia Marii Negre este formata din asociatii de plante, alge de marimi si culori diferite si iarba de mare singura planta cu flori din apele marine romanesti. in statiune, spatiile verzi intravilane, au un rol estetic peisagistic deosebit.

in lacul Costinesti precum si Marea Neagra sunt intalnite frecvent exemplare de :

serpi de apa, pesti importanti pentru pescuit (calcan, scumbie, hamsii, guvizi, pisica de mare, caras, si altii) si numeroase pasari cum ar fi pescarusii.

Pe nisipurile maritime fauna este reprezentata prin numeroase cochilifere (scoici japoneze, scoici albe, midii, stridii ).


Resursele solului si subsolului

Solurile au o dispunere etajata sub forma de fasii in directia vest-est, pe fundalul carora s-au format local soluri intrazonale .

Cernoziomurile sunt soluri caracteristice pentru stepa dobrogeana ocupand cea mai mare.

Aceste soluri formate pe suprafete orizontale sunt cu pante foarte mici avand altitudini de peste 100m (150-250m), pe leossuri, argile si aluviuni, stratul freatic aflandu-se la adancimi de sub 20metri .

Aici se intalnesc mai multe subtipuri de cernoziomuri:

carbonatic, castaniu de padure, ciocolatiu si cambrice.

Dintre solurile azonale putem aminti solonceacurile, solurile hidromorfe, solurile aluvio-coluviale si rendzinele.

Pe suprafete foarte mici, izolate mai pot fi intalnite rogosolurile, nisipurile si litisolurile.

Subsolul ofera si ape minerale. Alte surse importante sunt: iarba de mare si algele rosii .

Din lungimea de cca. 6km. de pe mal pe tertoriului statiunii, cu exceptia unei zone de 900m, restul este faleza cu inaltimi diferite, pana la 22m aflata intr-un proces de eroziune continua.

Nu exista amenajari pentru protectia malurilor. La sud de cherhana este in executie taluzarea falezei.

Plaja exista in partea mediana a statiunii pe o lungime de cca. 900m.

Ca si in cazul falezelor inalte zona de plaja este supusa unui proces de eroziune determinat de diferenta in minus intre depunerea de masa nisipoasa din timpul perioadelor de calm si efectul furtunilor.

in zonele cu faleza abrupta exista o fasie de plaja, cu latime si calitate a nisipului dependente de starea de agitatie a marii, de cca. 10-15 m in perioada de calm marin.


Patrimoniu Turistic Antropic

Ca si patrimoniu turistic antropic statiunea Costinesti nu este foarte bogata in monumente,

manastiri, accentul punandu-se mai mult pe patrimoniul turistc natural.

Manastiri

biserica

Actualmente exista la 3 km de Schitu, in dreptul Vadului lui Caraman, Manastirea de maicute "Sfanta Elena de la Mare", data de 14 mai 1996 marcheaza momentul sfintirii locului manastirii, iar Sfintirea minastirii a fost facuta pe 21 mai 1998; Maica Stareta Stavrofora Maria conduce destinele asezamantului monahal.

Monumente

intreg teritoriul statiunii este un veritabil muzeu in aer liber.

Gratie taberelor de sculptura organizate prin grija Uniunii Artistilor Plastici, U.A.S.C.R. si conducerea de partid

si de stat din acele timpuri, prin anii '70, regasim astazi, pe teritoriul statiunii, lucrari de arta ce

poarta semnaturi celebre precum Ion Irimescu, Pavel Codita, Silvia Radu, Marcu Mihai, Rosu Nicolae, Cecilia Botez Storck, Adina tuculescu, Wilhelm Demeter si multi altii.

epava

Unul dintre principalele puncte de atractie ale Costinestiului este epava care poarta numele de "Evanghelia", aceasta a esuat la sfarsitul anilor '60 datorita conditiilor atmosferice nevaforabile si a vizibilitatii reduse.

Noaptea tarziu, pe timp de furtuna vasul s-a apropiat foarte mult de mal, capitanul avand convingerea ca se afla in vecinatatea portului Constanta. Carena vasului a ramas blocata intre doua stanci in forma de V.

Evanghelia a fost o nava comerciala greaca apartinand vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Datorita costurilor mult prea mari de recuperare, ea a fost abandonata, intrand ulterior in patrimoniul statului roman si devenind simbolul Costinestiului.

Cei ce vor sa isi testeze limitele si sa-si incerce curajul pot ajunge la epava fie innot sau cu o ambarcatiune usoara. Este de preferat ca cei ce se aventureaza innot si totusi nu au o rezistenta prea mare sa ia cu ei o saltea, o pernuta sau chiar un colac.

Papucii de plaja nu trebuie sa lipseasca deoarece exista riscul unor taieturi in talpa. in ceea ce priveste camerele de luat vederi sau aparatele de fotografiat, pentru a se evita umezirea, acestea trebuie impachetate cu grija in materiale hidro-izolante sau pur si simplu in pungi.

Obelisc

Un alt punct important de atractie turistica este Obeliscul care din pacate a fost daramat de viitura care a avut loc in toamna anului 2005, construindu-se unul nou in locul acestuia.

Noul Obelisc a fost ingaugurat in iunie 2006 si inlocuieste vechiul monument distrus de inundatiile din septembrie 2005.

Are o inaltime de 18.5 metri, cantareste 200 de tone si este format din 6 piese care sugereaza catargul unei nave cu panzele in vant. Pe timpul noptii este luminat de reflectoare cu halogen albastru.


Instalatii de tratament

in statinea Costinesti, ca de altfel si in alte statini de pe litoral, rolul terapeutic prin cura medicala este deosebit de important,

insa de cativa ani s-a uitat insa si de rolul terapeutic al marii (aerosoli, talazoterapie, helioterapiei, cura helio-marina).

Mai jos se gaseste scrisa lista afectiunilor* ce isi pot gasi intr-un sejur la Costinesti un factor terapeutic in vindecare sau ameliorare, a diferitelor afectiuni cum ar fi:

  • Afectiuni ale aparatului locomotor: stari alergice dupa reumatismul Bouillaud-Sokolki, spondilite cronice, infectioase si neinfectioase, stari dupa operatii ortopedice (artrodeze, artoplastii dupa accidente, etc.) susceptibile de ameliorari cu tratament balnear, reumatismul metabolic, reumatismul endocrin, osteoporoze endocrine, fracturi cu consolidare intarziata, osteite post-infectioase (reumatismale sau traumatice, nefistulizate, cu tulburari ale functiei de sustinere si locomotie, ostomielitele cronice hematogene (netuberculoase) sau posttraumatice, nefistulizate, fara temperatura care nu necesita interventie chirurigciala sau dupa interventie, apofizite, epifizite de crestere, rahitism in perioada recuperabila si altele.
  • Afectiuni ale sistemului nervos periferic: radiculite poliradiculonevrite, plexite, nevrite, polinevrite si nevralgii de etiologie reumatica, infectioasa, traumatica sau toxica, precum si cele secundare ale coloanei vertebrale (spondiloza, sindrom de disc vertebral, tulburari de dezvoltare) sau ale unor afectiuni ginecologice;
  • Afectiuni ale sistemului nervos central: sechele dupa infectii ale sisemului nervos central, sechele dupa poliomielita la adulti, stari subcronice si cronice in cazul unde se poate conta inca pe o noua ameliorare in cazurile in care repetarea tratementelor este necesara din cauza pericolului de agravare.
  • Afectiuni ginecologice: colpite si cervicite cronice, metrite cronice de etiologii diverse,
  • Sechele postinflamatoare sau postoperatorii, retrodeviatiile fixe (retroversie-flexie) postinflamatoare sau prin hipoplazie genitala, pre si postoperator, tuberculozaa genitala cronica stabilizata, afebrila si cu V.S.H. normal, hipoplazia genitala de grad moderat, unele cazuri de amenoree, hipoamenoree, oligomenoree, polimenoree si dismenoreee de diferite etiologii.
  • Afectiuni dermatologice: psoriasis, formele cronice, rezistente la tratamentul medicamentos fara fenomene de eritrodermie, exema cronica, afectiuni cutanate (alergice, neurodermite).

Cu toate ca exista nenumarate afectiuni care isi au inceputul vindecarii aici, exista insa si contraindicatii pentru urmatoarele categorii.

Contraindicatii:

  • toate afectiunile acute si toate afectiunile cronice in perioada de exacerbare acuta,
  • boli infectioase in perioada de contagiozitate,
  • purtatorii de germeni patogeni, bolile venerice in stadiu acut,
  • hemoragiile repetate si abundente (cu exceptia hemoragiilor hemoroidale),
  • sarcina patologica in orice luna si sarcina normala incepand cu luna a V-a
  • si epilepsia.

Exista si contraindicatii pentru copii (excludere cu desavarsire):

  • tuberculoza pulmonara si extrapulmonara evolutiva, toate afectiunile acute,
  • bolile cronice care necesita spitalizare,
  • anemia pernicioasa si leucemiile,
  • afectiunile cardeovasculare in stadii de decompensare
  • si afectiunile cronice ale tubului digestiv care au nevoie de spitalizare.

Instalatii de agrement

in afara de cazare, statiunea Costinesti ofera de asemenea o gama larga de facilitati:

terenuri de sport (tenis, fotbal, volei, baschet, handbal, ping-pong), cinema, teatru de vara, baza nautica pe lacul Costinesti (plimbari cu barca, hidrobiciclete, schi nautic).

intr-un spatiu relativ restrans, circa 75 ha, se deruleaza activitati culturale, artistice si sportive recunoscute in tara si peste hotare.

Costinestiul are un rol de recreere, odihna si agrement sau 101 de motive pentru a imbia vacantele turistilor.

in timpul sezonului discotecile, terasele in aer liber si plaja sunt pline (altfel spus: dans, muzica si voie buna),

poti practica sporturi nautice de sezon:

iti poti impune un stil de viata diferit pri jogging dimineata pe plaja intre Epava si Obelisc,

curse cu bicicleta pana la Farul din Tuzla sau pana la Neptun pe faleza, dar si printr-o dieta cu produse specifice Dobrogei, si anume: branza de capra, pepeni (galbeni sau rosii), caise sau piersici.

Cai de acces

INFORMATII UTILE - CAI DE ACCES

Caile de acces in statiunea Costinesti sunt multiple:

  • pe cale aeriana exista Aeroportul Mihail Kogalniceanu accesati site agentie

  • pe cale feroviara exista statia Costinesti - Tabara sau statia Costinesti-Sat (in apropierea noului cartier de nord),

    de pe linia ferata Bucuresti - Constanta - Mangalia accesati mersul trenurilor

  • pe cale rutiera: pe Drumul National - DN 39 (E 87):

    Constanta - Costinesti: dupa comuna Tuzla, la km 27, urmarind indicatorii rutieri, se va face stanga.

    Dupa parcurgerea a cca. 4 km va urma o intersectie in stanga fiind intrarea in Costinesti accesati poza harta.

Gara din Constanta deserveste atat transportul feroviar Constanta - Costinesti, cat si punctul de plecare al microbuzelor particulare de pe aceasta ruta.


Translate »